
Son zamanlarda adından sıkça bahsedilen bir konu var ki adı “Havacılık Tazminatı”. Havacılık tazminatı, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatına (Eurocontrol) üye ülkelerin, sivil havacılığa hizmet veren çalışanlarına ödediği, Eurocontrol tarafından karşılanan, bir ücrettir.
Tamam da neden böyle bir tazminat var ve neden bu sektördeki çalışanlara bu ödemeler yapılıyor. Basitçe açıklarsak, ülkeler sivil havacılık sektörüne sundukları hizmetler karşılığında meydana gelen maliyetleri Eurocontrol’ e bildirir Eurocontrol ise havayolu şirketlerinden bu maliyetlerin tahsilini gerçekleştirerek bir para havuzunda bunları toplar. Havuzda toplanan bu paralar, her yılın sonunda belli kıstaslara göre Eurocontrol tarafından, Eurocontrol’ e üye ülkelerin sivil havacılık sektörüne yaptıkları harcamalar nispetinde dağıtılır. Amaç da şudur, sivil havacılık sektörü insan hayatı açısından ciddi riskler barındırdığından Eurocontrol üye ülkelere; “teçhizatlarını yenileyebilirsin ayrıca sivil havacılık konusunda personelin için gerekli eğitimleri yapıp bunları da bana fatura edebilirsin” der. Bu sayede sektördeki faaliyetlerin her zaman çağın gereksinimlerini yakalayarak ilerlemesini amaçlar. Diğer taraftan uçuculuğun icrası için gerekli faaliyetleri yürüten personellere verilen maaşları da yine bize fatura edebilirsin der. Böylece işin ciddiyetine ve riskine binaen personel gelirlerini yüksek tutarak daha kalifiye elemanların sektörde olmasını arzular. İşte tamda burada Havacılık Tazminatı kavramı devreye girer. Eurocontrol, kendi yönergelerinde belirlediği kıstaslar doğrultusunda sektördeki çalışanların bağlı bulundukları pozisyonlara göre farklı oranlarda tazminat ödemelerini mümkün kılar. Bu kapsamda personel başına geri ödemesini yapabilirim dediği üst limitleri geçmemek koşuluyla, sektöre hizmet eden meslek çalışanlarına “Havacılık Tazminatı” ödemeleri yapılabilir ve bu ödemeler altını çizerek ifade etmek gerekirse Eurocontrol tarafından karşılanır. İşte Havacılık Tazminatı budur.
Bu yazıdan çıkarılacak sonuca gelecek olursak, sivil havacılık sektörüne hizmet eden tüm kurumlardaki meslek çalışanları için Eurocontrol’ ün belirlediği kıstaslar çerçevesinde Eurocontrol’ ün ödeyebilirim dediği üst limitler zorlanmalı böylece ülkeye girecek döviz akışı maksimum noktaya çıkartılmaya çalışılmalıdır. Bu doğrultuda adım atılmayan her an ülkemiz adına hem çok ciddi maddi hem de sektör çalışanları arasında önemli manevi kayıplara yol açmaktadır. Özellikle münferiden yapılan düzenlemeler neticesinde DHMİ, SHGM ve MGM kurum personelleri arasında oluşan afaki maaş farklılıkları Eurocontrol’ ün baktığı çerçeveden uzaklaşılmasını sağlamakta sektöre hizmet eden çalışanların morallerini altüst etmekte bunun neticesinde sektörde amaçlanan en iyi performansın sergilenmesi perspektifinden uzaklaşılması sonucunu doğurmaktadır.
Güzel yazı olmuş elinize sağlık.